18 Ağustos 2010

Hünkar Beğendi

Hunkar Begendi

İşte iftarı zor beklememe sebep olan yemek bu :) Her yediğimde tıka basa doysam da tencerinin dibini bulabilme ümidi ile yemeye başladığım yemek. İnternette Hünkar Beğendi için birçok farklı tarif bulabilmek mümkün ama temel olarak malzeme ve yapılışı aynı.

MALZEMELER:
Hünkar'ımız için:
500gr. dana kuşbaşı
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ (dilerseniz tereyağ da kullanabilirsiniz)
1 bardak su
Tuz, karabiber

Beğendi'miz için:
4 tane orta boy patlıcan
2 bardak süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ (dilerseniz tereyağ da kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Limon
Tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Hünkar'ımız:
  • Kuşbaşı etler irice ise gerekirse ikiye bölerek biraz daha ufaltın, etleri yıkadıktan sonra tencereye alıp, kendi suyunu salıp tekrar çekinceye dek pişirin.
  • Etleri ayrı bir tabağa alıp aynı tencerede yemeklik doğradığınız bir soğanı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile pembeleşene kadar pişirin.
  • Soğanlar pembeleşince salçayı ekleyip bir kaç kez daha çevirin ve üzerine suyunu ekleyip etler iyice yumuşayana kadar pişirin. Etlerin pişmesi için bir bardak su yetmezse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Etler piştikten sonra tuz ve karabiberini ekleyip ocağı kapatın.
Beğendi'miz:
  • Patlıcanları birkaç yerinden bıçakla deldikten sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip 195 derecede iyice yumuşayana kadar közleyin.
  • Patlıcanlar közlendikten sonra kabuklarını soyup limon suyu ile ovalayın, böylece patlıcanların kararmasını önlemiş olursunuz. Ardından patlıcanları küçük küçük doğrayın.
  • Başka bir tencerede iki yemek kaşığı unu, iki yemek kaşığı yağ ile un pembeleşene dek kavurun.
  • Üzerine iki bardak sütü azar azar ekleyerek koyulaşana kadar sürekli karıştırın.
  • Koyulaşınca kaşar peyniri rendesini ekleyip biraz daha karıştırin.
  • Patlıcanları da sosa ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra tuz ve karabiberini de ekleyip ocağın altını kapatın.
  • Servis yaparken tabaklara önce beğendiyi, üstüne de etleri koyun.

NOT:
Patlıcanları soyma işlemini çeşmeden akan suyun altında yaparsanız, patlıcanları soymak daha kolay olur.

4 yorum:

  1. Ellerinize saglik. Nefis bir yemek. Sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Nesrin Hanım, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok severim ama ben beğendiyi krema ile yapıyorum ne zamandır un kavurmadım böylede dene derim ellerine sağlık harika olmuş

    YanıtlaSil
  4. Krema ile denemek hiç aklıma gelmemişti, bir dahaki sefere öyle de deneyeceğim Hande teşekkür ederim.

    YanıtlaSil