25 Ağustos 2010

Sosyete Mantısı

Sosyete Mantisi

Hiç canınızın yemek yapmak istemediği, bırakın yemek yapmayı parmağınızı bile kıpırdatmak istemediğiniz ve bunu çok yorucu bulduğunuz günler oluyor mu? İşte ben son 2 gündür bu haldeyim. İçimden mutfağa girip neler neler yapmak geçiyor ama havalardan olsa gerek, üzerimde bir yorgunluk bir halsizlik var. Ve ben bu halimi hiç ama hiç sevmiyorum. Her boş geçen günün kayıp olduğuna inanan birisi olarak birşeyler yapmadan, üretmeden bir gün geçirmek öyle zor ki. İnşallah kısa sürede kendime gelirim ve sizlerle daha çok tarif paylaşabilirim.

Sosyete mantısı benim için kurtarıcı yemeklerden biri, isterseniz ana yemek olarak isterseniz yemeğin yanında sunum yapabilirsiniz. Sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber ile servis yapıldığında çok lezzetli oluyor.

MALZEMELER:
200gr. kıyma
5 adet yufka
1 orta boy soğan
1 yumurta sarısı
Tuz, karabiber
Yufkaları ıslatmak için 2-3 kaşık yoğurt ve sıvı yağ
Üzerine dökmek için sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber


YAPILIŞI:
  • Önce yufkaları ıslatmak için kullanacağımız yoğurt ve sıvıyağı bir kapta karıştıralım, üzerine çok az su ekleyip daha akışkan olmasını sağlayalım.
  • Başka bir kapta kıymayı, küçük küçük doğradığınız soğanı, tuz ve karabiberi iyice yoğurun.
  • Yufkaları aşağıdaki ilk resimde göreceğiniz gibi, yarım ay olacak şekilde ortadan ikiye bölün.
  • Yoğurt ve sıvıyağ ile hazırladığınız karışımı yufkanın her yanına yaymak üzere sürün, bu aşamada fırça kullanmanız yardımcı olur.
  • Hazırladığınız kıymalı harçtan ince bir şerit halinde yufkanın düz kenarına, içeriden bir parmak boşluk kalacak şekilde dizin.
  • Yufkanın iki kenarını tıpkı sigara böreği sarar gibi önce biraz içe katladıktan sonra, tüm yufkayı uzun bir şerit olacak şekilde sarın. Sardığınız zaman sigara böreğinden daha ince ve uzun bir yufka olacak elinizde.
  • Sonra bu sardığınız yufkayı, bir ucundan başlayıp kendi etrafında döndürerek yuvarlak olacak şekilde sarın ve en son birleştirdiğiniz ucuna bir kürdan geçirerek tutturun. (Aşağıdaki ikinci resim)
  • Tüm yufkalarla aynı işlemi yapıp, hafif yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında böreklerin üstü kızarana kadar pişirin.
  • Servis yapacağınız zaman üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber gezdirin.

Sosyete Mantisi yapilisi 1

Sosyete Mantisi yapilisi 2

4 yorum:

  1. İnanılmaz leziz görünüyor,ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Adsız, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Ben çok severim bu sosyetik mantıyı... Arada bir kaçamak yapıp yağda kızartırım... Ellerine sağlık. Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Aysel'cim bak kizartma fikri de cok cazip gorundu simdi bana :)) Opuyorum canim, sevgiler.

    YanıtlaSil