21 Ekim 2010

Fırında Tavuk ve Patates

Firinda Tavuk

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi bu yemeğe ait elimdeki tek fotoğraf, bu acele ile çekilmiş olan fotoğraf :) Tüm aile biraraya geldiği için ben iki tavuk pişirdim. Bir tanesini, her birini dörde böldüğüm iki patates ile fırın poşetine koyup fırına sürdükten sonra, diğerini de düdüklüye koydum. Her bir aşamada neler yaptığımı anlatayım:

Fırın poşetine koyacağım tavuğu önce güzelce yıkadım ve limon suyu ile tavuğun her yanını ovdum. Ardından küçük bir kasede birkaç damla sıvıyağa karabiber, kekik, toz kırmızı biber, biraz pul biber ve tuz koyup karıştırdım. Bu karışımı da tavuğun her yanına, içi de dahil olmak üzere sürdüm. Malesef beyler pişmiş sebzeleri, özellikle havuç sevmediği için yemekte sadece soğan ve patates kullandım. Bir bütün soğanı ikiye bölüp tavuğun içine yerleştirdim. Üç diş sarımsağı da soyup birini yine tavuğun içine koydum. Fırın poşetini biraz unlayıp önce tavuğu, sonra da patatesleri ve iki diş sarımsağı da tavuğun yanına ekledim. Poşetin ağzını sıkıca bağlayıp bir kaç yerinden deldikten sonra 200 derecede önceden ısıttığım fırına verdim.

Bu arada diğer tavuğu da güzelce yıkayıp, limonla ovduktan sonra düdüklü tencereye koydum. Yanına dört adet patatesi ikiye bölüp ekledim. Tavuk suyunu sonradan değerlendireceğim için ayrıca havuç ve kerevizin saplarından da ekledim. Yine bir bütün soğan ve iki diş sarımsağı da düdüklüye ekledikten sonra bir tatlı kaşığı tuz ve biraz karabiber ekledim. Suyunu da koyduktan sonra yaklaşık 12-15 dakika kadar tavuğu haşladım.

Düdüklüde tavuk haşlayacağım zaman içine muhakkak elimin altında olan sebzelerden de eklerim. Patates illa ki eklerim, çünkü tavuğun suyunda pişen patates çok daha lezzetli oluyor ve haşlandıktan sonra fırında kızarttığınızda dışı kıtır kıtır ama içi yumuşacık oluyor. Ayrıca tavuğun haşlama suyunu muhakkak değerlendireceğim için havuç gibi sebzeleri haşlama suyuna eklemeyi seviyorum.

Fırındaki tavuk yaklaşık 45 dakika poşetinin içinde piştikten sonra, poşeti açıp içindekileri tepsiye dizdim. Yanlarına da düdüklüde haşladığım tavuğu ve patatesleri ekledim. Haşladığım tavuğun üstüne de daha önce hazırladığım baharatlı karışımdan sürüp tekrar fırına verdim. Her iki tavuk ve patatesler de kızarana kadar fırında tuttum.

2 yorum:

  1. Çok güzel pişmiş,harika gözüküyor,ellerine sağlık..Tüm aileye afiyet şifa olsun :)

    YanıtlaSil
  2. tesekkur ederim Zeliha'cigim.

    YanıtlaSil