23 Ağustos 2010

Kalburabastı

Kalburabasti

İlk defa Kalburabastı yaptım :) Lezzeti övülen bu tatlının bu kadar çok farklı tarifi olduğunu görünce, hangisini deneyeceğim diye şaşkına döndüğüm için çareyi komşumuza başvurmakta buldum :) Komşumun verdiği tarif ile yaptığım bu tatlıyı biz çok beğendik. Bu tatlıyı sizler daha farklı yapıyorsanız sizin tariflerinizi de denemeyi isterim, paylaşırsanız sevinirim.

MALZEMELER:
3 su bardağı un
1 paket margarin (oda ısısında)
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
* Arasına eklemek için 1 bardak dövülmüş ceviz

Şerbeti için:
2,5 bardak su
2,5 bardak şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:
  • Önce şerbetimizi hazırlıyoruz. Çünkü Kalburabastı pişerken şerbetin diğer tarafta soğuması gerekiyor. Bunun için şerbeti hazırlamak için gerekli olan malzemeleri, limon suyu hariç bir tencereye alıp iyice karıştırdıktan sonra kaynatıyoruz. Şerbet kaynamaya başlayınca limon suyunu ekliyoruz. Limon suyunu ekledikten sonra 10 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur için gerekli tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça koparıp rendenin üstüne elinizle bastırarak açın. (Aşağıdaki ilk resim)
  • Arasına ceviz koyup iki ucunu üst üste gelecek şekilde kapatın. (İkinci resim)
  • Üst üste getirip kapattığımız kısım alta gelecek şekilde, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklarla dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarıncaya dek pişirin.
  • Kalburabastıları fırından çıkardıktan hemen sonra başka bir derin tepsiye alıp üzerlerine şerbeti dökün. 15 dakika kadar bir tarafının şerbeti çekmesini sağladıktan sonra, bu sürenin sonunda tatlınızı ters çevirerek diğer taraflarının da şerbeti çekmesini sağlayın. 

Kalburabasti yapilisi 1

Kalburabasti yapilisi 2

5 yorum:

  1. Bu ramazan daha hiç şerbetli tatlı yemedim. Nasılda imrendirici bir görüntü... Ellerinize sağlık... Kurutma işlemini sormuşsunuz. Elma ve armutları yıkayıp orta çekirdeklerini temizleyip biraz kalınca dilimledim ve tepsiye dizip bol güneş alan camın önünde kuruttum. Biberler ise sadece çekirdekleri alınıp ipe dizildi ve yine güneşli bir yere asılıp kurutuldu. Biberlerin çok güneş alması iyi olmazmış, ben de annemden duymuştum...

    Kolay gelsin sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Güzel olmuş ellerinize sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Aysel Hanım, detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Ne yazık ki evimde uzun süre güneş gören bir pencerem yok, ama annemin evinde bu işi yapabilirim. Tekrar teşekkür ederim, sevgiler.

    Sevgili Evatölyesi, teşekkür ederim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten de iftar sofralarına yakışacak kadar güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Tesekkur ederim Serap Hanim, sevgiler.

    YanıtlaSil