17 Ağustos 2010

Poğaça

Pogaca

Yerken kendinizden geçeceğiniz, yumuşacık, ağızda dağılan bir poğaça. Fırında pişerken evi saran kokusu bile muhteşem tadını müjdeliyor. Dün akşam sahur için yaptığım bu poğaçaların içine peynirli harç da koydum ama sade olarak da gayet lezzetli. Sade olarak yaptığınızda yerken içine dilediğiniz kahvaltılıklardan koyup zevkle yiyebilirsiniz. Avucumun içinde açtığım hamurun ortasına peynirli harçtan koyup iki ucunu üst üste getirip kapattım. Her ne kadar mayalanmadan önce normal boyutlarda olsalardı da, mayalandıktan sonra böylesi devasa boyutlara ulaştılar, eşime göre böylesini yemek insana daha çok doymuş hissi verdiğinden daha bir makbul olmuştu :)

Malzemeler ve yapılışını yazmadan önce şu "bir bardak sıvı yağ", "2 bardak süt" gibi verilen ölçülere değinmek istiyorum. Yemek yapmayı öğrenmeye ilk başladığım dönemlerde tariflerde yaşadığım bir sıkıntıydı bu. Evet kaç bardak olduğu yazılıyordu ama ne yazık ki sadece "su bardağı" demek bazı tariflerde istenilen sonuçlara ulaşmak için yeterli olmuyordu. Her tarifte de söz konusu bardağın kaç ml olduğu yazılamayacağından, ölçüleri zamanla deneye deneye tutturmayı başarmıştım. Bu tarifte de aynı sorunu yaşama olasılığını ortadan kaldırabilmek için, un, süt ve sıvı yağ için kullandığım bardağımın resmini aşağıda yayınlıyorum.



Şimdi gelelim tarife.

MALZEMELER:
1 su bardağı sıvı yağ
5 yemek kaşığı + 1 çay kaşığı şeker
4 çay kaşığı tuz
1 paket maya (Ben Pakmaya'nın 10g'lık paketlerinden kullanıyorum)
2 su bardağı ılık süt
5,5 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı


YAPILIŞI:
  • Bir bardak ılık sütte bir çay kaşığı şeker ve mayayı eritip, bardağın üstüne küçük bir tabak kapatarak mayanın aktif hale gelmesi (kabarması) için bekleyin.
  • Bu sırada geniş bir kaba 5,5 bardak un, kalan bir bardak ılık süt, sıvı yağ, şeker ve tuzu koyun. Diğer bardaktaki sütün içindeki maya aktif hale gelince bunu da karışıma ekleyin.
  • Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hamur iyice karıştıktan sonra elinize yapıştığını farkedeceksiniz. Geri kalan 2 yemek kaşığı unu bu aşamada birer kaşık koyup, yoğurarak ekleyin. Daha fazla un koyarsanız poğaçalarınız sert olur.
  • Hamurdan cevizden biraz büyükçe parçalar koparıp elinizde şekil verdikten sonra, yağlı kağıt serdiğiniz ya da az sıvı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine dizip, mayalanması için 30 dakika kadar bekleyin. Bu aşamada tepsiyi, önceden az ısıtıp kapattığınız fırına koyarak mayalanma işlemini hızlandırabilirsiniz.
  • Mayalanma süresi sonunda poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve mayalanma sırasında tepsiyi fırında tuttuysanız tepsiyi fırından çıkarın. Fırını 180 derecede ısıtıp tepsiyi tekrar fırına verin ve poğaçaların üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder