26 Ağustos 2010

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyagli Biber Dolmasi

Alıştığımız zeytinyağlı biber dolmasından daha farklı bir tarif, yine kayınvalidemden. Açıkcası tıpkı etli yaprak sarma yazımda da söylediğim gibi, ben dolmaları artık kayınvalidemin tarifleri ile daha da sever oldum. Bu tarifte tarçın, kuş üzümü, dolmalık fıstık gibi eklemeler yok. Ben niye daha önce bu tarifi keşfetmemiş olduğuma hayıflana durayım, eminim aranızda bu şekilde ya da benzerini yapan vardır :) Biberlerin üzerine her zaman olduğu gibi domates yerleştirmek gerekiyor, fotoğraf sizi yanıltmasın diye söylüyorum :) Vereceğim ölçüler 3-4 kişi için ideal ama isterseniz siz bu ölçüleri kendinize göre artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

MALZEMELER:
14-15 tane dolmalık biber
2 su bardağı dolmalık pirinç
2 büyük soğan
2 domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıcak su
1 limon
1 bardak sumak suyu (bakınız Etli Yaprak Sarma)
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, az pul biber, nane, maydonoz

YAPILIŞI:
  • Biberlerin içini çıkarıp yıkayın ve kurumaya bırakın.
  • Tencerede yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında çevirin. Üstüne pirincinizi ekleyip pirinçler tane tane olana dek kavurun.
  • Üzerine maydonoz ve sumak suyu hariç tüm malzemeyi ekleyip, 1 çay bardağı sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
  • İç harcınız hazır olduktan sonra, yıkadığınız biberlerin içini çok az tuz ile ovduktan sonra, biberlerin üst kısmından bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
  • Her bir biberin üstünü bir dilim domates ile kapatıp, tencereye dik olarak ve aralık vermeden dizin.
  • Biberlerin yarısına gelecek şekilde sumak suyu, ve sumak suyu yeterli olmazsa biraz da sıcak su ekleyip, orta hararetli ateşte biberler yumuşayana kadar pişirin. (Pişirmeye başlamadan önce tıpkı yaprak dolmasındaki gibi, biberlerin üzerlerine bir tabak kapatabilirsiniz).
  • Dolmanız piştikten sonra tencerenin kapağını açıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerini örterek buzdolabında dinlendirin ve soğuk olarak servis yapın.

7 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR EMİNİM TADIDA MUHTEŞEMDİR AYRICA BİBER DOLMASINI DA ÇOK SEVERİM,SEVGİLER...http://egelininmutfagi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim Ferzan Hanim, hakikaten cok lezzetli oluyor, denemenizi tavsiye ederim, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. bu yaz favori yemeğimdi sürekli canım istedi yaptım soğuk soğuk hoşuma gitti ellerine sağlık güzel olmuş canım

    YanıtlaSil
  4. Annem çok güzel yapar ellerinize sağlık sizinkide güzel görünüyor.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Tesekkur ederim Hande'cim.

    Tesekkur ederim evatolyesi, anneciginizin de ellerine saglik, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Yaz aylarının en güzeli;))

    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil