19 Ağustos 2010

Pilav :)

Pilav

Şimdi yemek yapmayı bilenler, yıllardır mutfakta olanlar "Pilav tarifi de verilirmi canım" diyebilirler, ama demeyin :) Sevgili Denise'in Acemi aşçılar için isimli yazısını okuduktan sonra herkesin elinin altında bir pilav tarifi olması gerektiğini düşündüm :))

Pilav yapmak denince kulağa çok basit gelse de, tane tane pilav yapmak deneyim ister, işin püf noktalarını bilmeyi gerektirir :) Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan pilavı yaparken kullanılan birkaç yöntem var, pirinci suda beklettikten sonra pişirmek, pirinci kavurduktan sonra pişirmek gibi. Aşağıda anlattığım yöntemle, püf noktalarına da sadık kaldığınız sürece tane tane bir pilav elde edersiniz.

PÜF NOKTALARI:
  • Kaç bardak pirinç kullanıyorsanız, her zaman o sayının bir bardak fazlası su kullanın. Yani 1 bardak pirince 2 bardak su, 2 bardak pirince 3 bardak su gibi.
  • Aldığınız pirinç önceden ayıklanmış değilse, pirinci taş, kabuk gibi artıklardan arındırmak için çok iyi ayıklamanız gerekir :)
  • Pirincinizi tencerenize ilave etmeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun :) Pirincinizi yıkarken nişastasını iyice akıtmak için su berrak akıncaya dek yıkamaya devam etmeniz gerekir.
  • Pilav pişerken çok fazla karıştırılmaz. Pirinci tencereye eklediğinizde bir iki kere çevirdikten sonra, su azalmaya başlayıncaya kadar orta ateşte, su azaldıktan sonra da pilav pişinceye dek kısık ateşte pişirmelisiniz.
  • Pilavınız piştikten sonra ocağın altını kapatın ve tencere ile kapak arasına, kapağın etrafından çıkacak büyüklükte bir kağıt havlu koyun. Pilavınız demlenirken tencere içindeki fazla buharı bu kağıt havlu çekecek ve pilavınız servise hazır olduğunda tane tane olmasına yardımcı olacak.

MALZEMELER:
1 su bardağı pilavlık pirinç (ben Baldo pirinç kullanıyorum)
2 su bardağı sıcak su
Yarım çay bardağı (veya bir avuç) tel ya da arpa şehriye
2 yemek kaşığı sıvıyağ (ya da arzu ederseniz tereyağ)
2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:
  • Pirincinizi iyice yıkayıp suyunu süzün. Ben bunun için küçük süzgeçlerden kullanıyorum. Pirinci bu süzgeçte yıkayıp suyunu süzmesi için kenarda bekletiyorum.
  • Tencereye yağı ekleyip kızdırtıktan sonra şehriyeleri ilave edin. Şehriyeleri sürekli karıştırarak renkleri kahverengileşene kadar kavurun, aman dikkat şehriyeler çok çabuk kavrulduklarından yakmamaya dikkat edin.
  • Şehriyeler kavrulunca tencereye suyunu ekleyip kapağını kapatın. Sıcak su koyduğunuz için su hemen kaynamaya başlayacak, tuzunu da ilave edip bir kere daha karıştırdıktan sonra pirincinizi ekleyin.
  • Bir iki kere karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp, içindeki su azalana kadar orta ateşte, su azaldıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilavınız pişince ocağın altını kapatıp, tencere ile kapak arasına bir kağıt havlu koyup demlenmeye bırakın. Pilavınızı servis etmeden önce iyice demlenmesi için en azından tencerenin biraz olsun ılıması için bekleyebilir, ya da vaktiniz yoksa 10 - 15 dakika sonrasında servis yapabilirsiniz.

5 yorum:

  1. 70 mılyona rezıl oldum hahahahahah bu yazı hos bır hatıra oldu hahahah

    YanıtlaSil
  2. Rezillik olur mu hayatım, hepimiz bu yollardan geçtik :)

    YanıtlaSil
  3. Bence de yerinde bir paylaşım olmuş, öyle ya mutfağa yeni girenler için kolaylık olacaktır...

    Ellerine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Aysel'ciğim, umarım faydası olur tarifin.

    Hoşbulduk Tuba, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil